Jemen, pahuuden valtakunta?

 

Meille on toitotettu, että pahojen arabien joukossa kaikkein pahimpia ovat jemeniläiset! Työskentelin vuosina 1972-1973 vuoden ajan Jemenin demokraattisessa tasavallassa, eli eteläisen Jemenin pääkaupungissa, Adenissa.

 

Maa oli hyvin köyhä kommunistivaltio, joka oli muutamaa vuotta aikaisemmin vapautunut Britannian siirtolaisuudesta. Jemeniläiset olivat erittäin ystävällisiä ja rehellisiä ihmisiä. Yli 200000 asukkaan Adenissa voin keskellä yötä kulkea aivan turvallisesti missä tahansa, toisin kuin huomattavasti pienemmässä Turussa. Puhun vain Etelä-Jemenistä, joka oli oma valtionsa. Pohjois-Jemenistä en tiedä mitään.

 

Kansa oli hyvin vapaamielistä. Eivät välittäneet paljoakaan sen enempää kommunismista kuin uskonnostakaan, moskeijoista kuulunut rukouskehotuksella ei ollut mitään vaikutusta katukuvaan. Pukeutuminen oli hyvin länsimaista, esimerkiksi vain vanhat naiset käyttivät huntua. Kotioloissa miehet käyttivät usein lyhyttä hametta, koska se oli viileämpi kuin housut.

 

On väärin puhua arabeista yhtenä kokonaisuutena. Jemeniläiset eroavat jo pohjoisista naapureistaan, saudeista, selvästi. Jemeniläiset ovat pieniä ja hentoja, saudit suuria ja romuluisia. Myöskin kielissä on eroja. Jemeniläiset kertoivat puhuvansa puhtainta, lähes koraanin arabiaa. Ystäväni Feisal kertoi, että hän kyllä ymmärtää muita arabeja, mutta Tunisian, Algerian ja Marokon arabiassa on niin paljon ranskalaisia sanoja, että niitä on vaikea ymmärtää.

 

Aden sijaitsee Arabianniemimaan eteläkärjessä, Intian-valtameren rannalla, noin 12° päiväntasaajasta pohjoiseen. Saavuin Adeniin marraskuussa, mikä oli hyvä asia sillä lämpötila oli silloin vuoden alhaisimpia, alle +30°. Meillä eurooppalaisilla oli tapana viettää perjantait, eli vapaapäivät, rannalla uimassa. Tammikuussa paikalliset sanoivat, ettei enää voi käydä uimassa sillä veden lämpötila ei ole kuin 25°! Maaliskuussa päivälämpötila kohosi noin 35°. Aurinko paistoi koko vuoden pilvettömältä taivaalta. Vuoden sademäärä on noin yksi tuuma. Koko vuoden aikana satoi vain yhtenä yönä.

 

Lapsilla oli aamulla hauskaa kun sai pläiskiä lätäköissä! Juomavesi oli erinomaista kun sen jäähdytti jääkaapissa. Vanhassakaupungissa oli suuri tulivuoren kraatteriin rakennettu vesisäiliö. Se oli tehty Saban kuningattaren aikana. Maa olisi erinomaista seutua turismille, siellä ei ole malariaa eikä koleraa, kun ei sadakaan. Viihdyin Jemenissä erinomaisesti, minulle siellä viettämästäni vuodesta jäi vain miellyttäviä muistoja.

 

Arabien käyttäytymissäännöt ovat kaksijakoisia: Feisal kertoi, että aavikon beduiinit ovat joko äärettömän vieraanvaraisia ja teurastavat vaikka viimeisen kamelinsa vieraan syödä, tai he tappavat. On selvää, etteivät arabit pidä juutalaisista. Ymmärrän heitä täysin. Emme mekään pitäneet maahantunkeutujista neljäkymmentäluvulla. Tämä ei ole mikään uskontokysymys, sillä tapaamistani palestiinalaisista suurin osa oli kristittyjä.

 

Palestiinankysymykseen on vain yksi ratkaisu, joka on mahdoton. Kumpikaan osapuoli ei hyväksy sitä. Perustetaan yksi valtio, jossa kaikki asukkaat ovat tasa-arvoisia ja arabien kokemat vääryydet korvataan. Tämä valtio, olkoon sen nimi vaikka historiallinen Kaanaa, olisi teknillisesti ja taloudellisesti aivan ylivoimainen arabimaailmassa, varsinkin jos siihen vielä liittyisi Libanon.

 

Heikki Ruohonen

dipl. ins

Kaarina